Leivinjauheস্0l hAaClহ

Leivinjauhe on leivonnassa käytetty synteettinen kohottaja-ainesosa, jonka tarkoitus on nopeuttaa taikinan kohoamista. Leivinhiiva on yleinen luonnollinen kohottaja-aine.
Sisällysluettelo
- 1 Koostumus
- 2 Ravintoarvot
- 3 Lähteet
- 4 Aiheesta muualla
Koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Leivinjauhe on yleensä valkoista ja hyvin hienorakeista jauhetta. Leivinjauhe koostuu pääasiassa emäksisestä ruokasoodasta, happamasta natriumpyrofosfaatista – jonka E-koodi on E450 – ja tärkkelyksestä. Säilyvyyden ja maun parantamiseksi voidaan käyttää myös muita aineita. Veteen sekoitettuna leivinjauhe tuottaa hiilidioksidia.
Happamien lisäaineiden tarkoitus on estää leivinjauhetta antamasta lipeäistä makualähde?. Liiallinen leivinjauheen käyttö saattaa myös värjätä leivonnaisen ruskeanvihertäväksi. Jos taikinaan laitetaan happamia aineksia kuten piimää tai hedelmämehua, voi leivinjauheen sijasta käyttää pelkkää ruokasoodaa. Mitallinen ruokasoodaa vastaa kahta mitallista leivinjauhetta. Leivinjauheen voi aina korvata ruokasoodalla tässä suhteessa.
Tärkkelys tasoittaa seoksen koostumusta ja estää muiden aineiden ennenaikaisen toiminnan.[1]
Ravintoarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ravintoarvoltaan leivinjauhe on pääasiassa hiilihydraatteja, noin kymmenen prosenttia on proteiinia.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Finfood: Leivinjauheella ja soodalla kohotetut leivonnaiset
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Fineli.fi - Leivinjauhe